Ubuntu İçin Astronomi Uygulamaları

Evrenimizde milyarlarca yıldız ve galaksi var. Dünyamızın ötesindeki bu sonsuz boşluk insanlığı yüzyıllardır heyecanlandırıyor. Gökyüzüne her baktığınızda yıldızları parlak, başka bir yerde veya değişmiş olarak görüyorsunuz.

Mevsimleri tahmin etmek gibi astronomi amaçlı ya da tören amaçlı olarak geçmiş çağlardan bu zamana kadar büyük bir bilgi birikimi gelmiş durumda. O dönemde yapılan gözlemler sayesinde atalarımız hasadın ne zaman biçileceğinden avlanmaya kadar herşeyi planlamayı başarmış.

Artık bizim zamanımızda astronomi bir araç olmaktan ziyade bir bilim dalına döndü. Dünyamızdan milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin incelenmesi için kimya ve fizik gibi alanlardan da yararlanılıyor. Ptolemy’den Galileo’ye kadar birçok astronom bilgilerini bu alana aktardılar ve evrene bakış açımızı değiştirdiler.

Astronomlar ayrıca fizik, kimya ve matematik gibi alanlarda da bilgi sahibi olmak zorundalar. Gökyüzüne bakan bir çift gözün yanı sıra teleskoplar gibi araçlarda gökyüzünün keşfi için kullanılıyor. Tabi her yetişen astronom da tam teşekküllü bir teleskopa sahip olamıyor. İşte bu yüzden bazı araçlar ve yazılımlar astronomlara çalışmalarında yardım edebiliyor. Tabi ki linuxta da bu tür araçlar herkes için kullanılabilir durumda. Eğer profesyonel bir astronom ya da bu işi hobi olarak yapanlardansanız, aşağıda sıralayacağımız uygulamalar işinizi kolaylaştıracaktır.

Stellarium

Stellarium bilgisayarınızı sanal gözlem evine dönüştürmenizi sağlayan ücretsiz bir yazılım. Çok değerli bir eğitim aracı olan bu uygulama OpenGL ile güçlendirilmiş. Program sayesinde Güneş’in, Ay’ın ve diğer yıldızların pozisyonları kesin olarak hesaplanabiliyor. Ayrıca gökyüzünün belli bir tarihte nasıl bir hal alacağı da görünebiliyor. Programın güzel özelliklerinden birisi de meteor yağmuru, ay ve güneş tutulması gibi bazı astronomi olaylarının da simülasyon olarak gösterilmesini sağlaması.

Program profesyonel astronomlar tarafından kullanılıyor. 600,000’den fazla yıldız ile ilgili katalog beraberinde geliyor. Ayrıca 210 milyondan fazla yıldızı içeren bir katalog da ekstra olarak bulunabiliyor.

İndirin

SkyChart

SkyChart isminden de anlaşılabileceği üzere kullanıcıların çeşitli haritalar oluşturabilmesini sağlayan bir program. Dünya üzerindeki 2.8 milyon tane şehir ve daha küçük yerleşim birimlerinin bilgileriyle beraber geliyor. SkyChart programını kullanırken Galaktik, Ekliptik veya ekvatoryal koordinatlar üzerinde çeşitli nesnelere ait haritalar birleştirilebiliyor. Programın ana kullanım amacı spesifik işler için kullanılabilecek haritalar oluşturmak.

İndirin

Virtual Moon Atlas

Virtual Moon Atlas, astronomların ay ve yüzeyi hakkında çalışma yapabilecekleri bir program.

Programda 9000 girdi ve 7000’den fazla resim ile çeşitli amaçlar için kullanılabilecek katmanları bulabilirsiniz. Bu katmanlara örnek vermek gerekirse yüzeydeki silikat yoğunluğu, tümsek ve çukurların özellikle gösterilmesi gibi şeyler var. Programın internet sitesinde ayrı olarak indirebileceğiniz yüksek çözünürlüklü yüzey resimleri de mevcut. Program Hindistan’ın Chandrayaan 1 projesi için de kullanılmıştı.

İndirin

Celestia

Celestia, gerçek zamanlı çalışan uzay simülasyonu yazılımı. Diğer programlarla karşılaştırmak gerekirse Celestia ile tüm gezegenleri, yıldızları ve galaksileri ziyaret edebilirsiniz. KDE ve GNOME ile tam uyumlu olan programda 120,000 yıldızın bilgisinden oluşan oluşan bir katalog mevcut. Dahası gezerken yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilir, vidyo kaydı yapabilirsiniz. Windows, Mac OS X ve Linux gibi tüm sistemlerde çalışabilmektedir.

İndirin

Bir Cevap Yazın