5G, tahmin ettiğinizden çok daha fazla hıza sahip olarak geliyor: Öyle ki bu hız, 4G’nin sahip olduğu hızın yüzlerce kat fazlası olabilir. Birbirimizle iletişimimizin yöntemlerini ve kullandığımız araçları değiştirecek bir teknoloji olarak görünüyor.
Eğer 5G’nin tam olarak ne olduğunu, ne zaman bu teknolojiye sahip olacağınızı veya avantajlarının ne olacağını merak ediyorsanız; bildiğimiz kadarıyla bu teknolojiyi sizlere açıklamaya çalışacağız.
5G Nedir?
5G hakkında tam istatistik şu anda veremiyoruz. Çünkü standartları, henüz tam olarak oluşturulmuş değil. Araştırmacılar ve yetkililer, 5G şartnamesine önümüzdeki birkaç yıl içinde sahip olunacağını umuyor. Birlemiş Milletler’in 193 üye ülkesinden radyo/telsiz haberleşme uzmanları, 2016 yılı içerisinde teknik gereksinimleri belirlemek için toplanacaklar.
5G, kesin olarak söyleyebiliriz ki 4G’nin halefi. Daha iyi bir teknoloji olması gerektiği aşikar. Eğer 4G hızının çok iyi olduğunu düşünenlerdenseniz, 5G’yi bekleyin. Önceden de söylediğimiz gibi elimizde tam olarak 5G’nin özellikleri yok ama yaygın olan kanaate göre 5G, günümüz hızlarından yüzlerce kez daha hızlı olacak.
Tabi sadece hızlar süper olmayacak; dolaylı olarak bant genişliği anlamına gelebilecek olan, şebekeye bağlı cihazların sayısının artması ve işlenen verinin de büyüklüğünün artması ve bunların da aynı anda işleyebilmesi mümkün olabilecek. Bu demek oluyor ki olay sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmayacak. Örneğin arabanız, nerede olursanız olun yüksek hızlı Wi-Fi sağlayabilecek.
5G teknik olarak IMT-2020 olarak biliniyor. 3G IMT-2000 ve 4G de IMT-Advanced. IMT, International Mobile Telecommunications yani Uluslararası Mobil Haberleşme. Sondaki 2020 de yılını gösteriyor.
Nasıl Çalışacak?
Aslına bakarsak 5G, alışık olduğumuz şekilde cep telefonu veri ağlarının bir güncellemesi şeklinde olacak. Akıllı telefonlar ya da diğer cihazlar, görünmez bir şekilde havada yüzen radyo dalgaları aracılığıyla cep telefonu kuleleriyle ya da baz istasyonlarıyla iletişim kurmaktadır. Veri aktarımı sırasında, henüz veri sıkıştırılmadan önce 1’ler ve 0’lar şeklinde sayısallaştırılıyor ve farklı frekans bantları üzerinden aktarım yapılıyor.
Bu bağlantıların gücünün ve hızının artırılması; çeşitli teknolojik yenilikler sayesinde verim ve bant genişliğinin geliştirilmesi ile mümkün olabiliyor. 5G için taslak olarak belirlenen gereksinimlere baktığımızda; 1-100 Gbps bağlantı hızları, 1 milisaniyenin altında gecikme süresi, 1000 kat daha fazla bant genişliği, 10-100 kat daha fazla bağlı cihaz sayısı, %99,99’luk mevcut olma durumu, %100’lük kapsama alanı, ağ enerji kullanımında %90 kadar azalma ve ev sensörleri gibi düşük güç gerektiren cihazlar için 10 yıldan fazla pil ömrünü destekleme gibi özellikler görüyoruz.
Bu tabi uzun bir olacaklar listesi ancak eğer 5G için gereken teknik sorunlar çözülebilirse, etki çok daha fazla olabilir. Hükümetler sadece daha fazla frekans sağlamakla kalmıyorlar, ayrıca teknolojinin genişletilmesi için de çabalıyorlar. Örneğin 3G’nin üzerine inşa edilen 4G sistemi, yeni teknikler kullanarak aynı alana daha fazla veri sıkıştırılmasını sağlıyor.
Ne Zaman Kullanabiliriz?
IMT-2020 isminden de anlayabileceğimiz üzere 2020 yılında 5G kullanabileceğimizi umuyoruz. 4G’de de görebildiğimiz üzere, ülke içinde geniş bir alana yayılmak biraz zaman alabiliyor. Bu yüzden bölgenizde 5G sinyalini ilk olarak alacağınız gün biraz daha sonra olabilir. Tabi büyük şehirler eskiden olduğu gibi yeni teknolojiyi yine ilk olarak kullanacaktır.
Organizatörler ve üreticiler, bu yeni jenerasyon teknolojiyi Güney Kore’de düzenlenecek olan 2018 Kış Olimpiyatları’nda denemek istiyorlar. Bu erken güncellemelerle birlikte ilk 5G ağları çok küçük ölçeklerde ve gerçek dünya şartlarında test edilmiş olacak. Oyunlara katılan atletten tutun ziyaretçilere kadar herkes yeni sistemi kullanabilirse, 5G’ye dönüşüm devam edecek.
Tabi bu yolda engeller de yok değil. Tüm donanım üreticilerinin ve ülkelerin standartları oluşturma konusunda anlaşabilmesi gerekiyor. Şu anda 3G ve 4G’de farklı standartlar ve yaklaşımlar nedeniyle karışıklık var. Eğer aynı şeyler 5G için de geçerli olursa sistemin başlama tarihi biraz daha ileriye alınabilir.
5G’nin gelmesi, süper hızlı akıllı telefon çağının da başlangıcının habercisi olacak. İndirmeler hızlıca tamamlanacak, online izleme gibi işlemler hemen başlayacak ve videoların oynatılmadan önce dolmasını beklemek geçmişte kalan kötü bir hatıra olacak. Tabi eğer bölgenizde 5G varsa…
Nerelerde Kullanılabilecek?
Yüksek frekanslar (ve yüksek hızlar) mesafelerin kısalması demek. Bu da anten teknolojisinin güncellenmesi gerektiği anlamına geliyor ve belki de daha fazla antene ihtiyacımız olacak demek bu. Vericileri; baz istasyonlarına veya sokak lambalarına ya da yol işaretlerine gömülü olarak görebiliriz.
5G kadar heyecan verici diğer olay ise, mobil operatörlerin hala ekonomik politikalar üzerinden yönetiliyor olması. Belli bölgedeki daha fazla kullanıcı, daha fazla talep; o bölgeye daha hızlı bir şekilde 5G teknolojisinin ulaşması demek. Daha önce de söylediğimiz gibi 5G’nin gerektirdiği bazı yenilikleri hayata geçirmek ucuz olmayacak ve bazı bölgelerin bu teknolojiye kavuşması biraz zaman alacak.
5G’nin ana amacı, kullanıcı nereye giderse gitsin bağlantısının kopmamasını sağlamak. Teorik olarak dünyanın neresinde olursanız olun çok az ölü nokta kalmalı ve belki de bu, uydu teknolojileri ile ortak çalışmayla mümkün olabilir.
Çeviri: Serdar Baraklı
Kaynak: http://www.t3.com/news/5g-networks-explained