Genç bir mühendis, bir tane webcam ve bir lazer yardımıyla ucuz bir 3D tarayıcı üretmeyi başardı. Üstelik diğer profesyonel rakipleri gibi cismi birebir tüm heryerini tarayabiliyor. Meraklıları için evde katı cisimlerin kopyasını almak için kullanılabilecek bir sistem.
California’daki Autodesk Innovations Laboratuvarlarında araştırmacı mühendis olarak çalışan Andy Barry, bu teknolojinin zaten var olduğunu fakat ürettiği sistemden kat kat daha pahalı olduğuna değindi. Amacının bu sistemi daha ucuza mal etmek olduğunu söyleyen Andy, artık bu sistemden milyonlarcasının üretilip insanların hizmetine sunulabileceğini açıkladı.
Andy Barry, bu sistemin ilk modelini yalnızca 3 haftada oluşturmuş. Olin Mühendislik Üniversitesi’nde son sınıftayken bu işe girişen Barry, kış tatilinde de 2. prototipi tasarlamış. Ardından bu yaz da, tasarladığı prototipi insanların yüzünü taramak için kullanarak bu yüzlerin plastik kopyalarını elde etmeyi başardı.
Bu yöntemin fazla da pratik olmadığına değinen Barry, yine de zarar görmüş plastik eşyaların yerine yenisinin yapılmasında kullanılabileceğini belirtiyor.
Barry’e kulak verelim: “Arabanızın bir parçası kırılmış olabilir. Onu yapıştırıcı ile yapıştırıp tarayıcının önüne koyun. Ardından elde ettiğiniz veri ile yeni parçayı kendiniz oluşturun.”
Tarayıcının işleyişine gelelim. Webcam’im önüne nesnemizi koyuyoruz. Ardından kırmızı lazer ışını boydan boya cismi tarıyor. Nesne üzerinde kameraya yaklaşan bir çıkıntı olduğunda bazı ışınların çıkıntı üzerine bazılarınınsa yan tarafa düşmesi sebebiyle, taranan nesnenin derinliği hakkında bilgi sağlanıyor. Bilgisayar da bu derinlik farkını hesaplamak için ışınların düştüğü yerin hesaplamasını yapıyor.
Barry, ürettiği cihazı sonbaharın başlarında 200$ dan satışa çıkarmayı planlıyor.
Kaynak: http://www.wired.com/gadgetlab/2010/08/budget-3-d-scanner/
Çeviri: Serdar BARAKLI